Triggerpoints

Myofaciale triggerpoints [MTp] zijn voor de mensheid misschien wel de meest voorkomend pijnoorzaak. Kenmerkend met klachten in het houdings- en bewegingsapparaat. Een van de meest over het hoofd geziene en genegeerde oorzaak van acute-  en chronische pijn, die is gekoppeld aan een grote verscheidenheid van kwalen.

 

Onderzoekers schatten dat myofasciale triggerpoints in 21% – 93% de oorzaak zijn van klachten in het spierstelsel. Triggerpoints zijn micro-verkrampingen in spieren die aanvoelen als kleine pijnlijke verhardingen of ‘knoopjes’. Actieve triggerpoints zorgen vaak voor pijn en andere ongemakken op andere plaatsendan waar de verkramping zich bevindt. Een zeer bekend voorbeeld is (spannings)hoofdpijn uit de nek en schouders.

 

triggerpointA= spiervezel in een normale ruststand
B= verkramping in een spiervezel
C= uitgerekte spiervezel veroorzaakt door de verkramping in B

 

Neuromusculaire [zenuw&spieren] triggerpoint therapie is gericht op het behandelen en oplossen van deze pijn. Elke spier heeft daarbij zijn eigen karakteristiek uitstralingsgebied. Hierdoor werkt deze behandelmethode snel en effectief.

 

Naast  de verschillende massage- en manuele technieken kan ook gebruik worden gemaakt van een heel dunne naald, ook wel dry-needling genoemd. Hierdoor schrikt de spier zo, dat hij zich volledig ontspant en er een betere doorbloeding op gang komt. En de pijn voelbaar minder wordt of verdwijnt.