FORGOT YOUR DETAILS?

Zorg en behandeling bij chronische lichamelijke aandoeningen worden ook wel somatische zorg genoemd. Somatisch betekent letterlijk lichamelijk. Meer en meer wordt erkend dat klachten en pijn echter ook een psychische oorzaak kunnen hebben. Denk aan depressie, burn-out, bijnieruitputting, RSI, chronische pijn, etc. Dan hebben we het over psychosomatische klachten.

30-50% van de mensen die bij de huisarts komen, heeft vage klachten. Dit wordt ook wel SOLK genoemd: Somatisch Onvoldoende verklaarbare Lichamelijke Klachten. Stress is zeker ook aanleiding voor dit soort klachten.

Naast manueel behandelen is het goed aandacht te hebben voor overtuigingen en aannames van cliënten, die het herstel belemmeren. Ze komen voort uit ervaringen die we opgedaan hebben in het verleden (vaak als kind), en beperken ons meer en meer.

Om dit goed op te vangen volgen gespecialiseerde therapeuten trainingen op het gebied van pijnbehandelingen, waarbij relatie gelegd wordt tussen de psyche en de somatiek. Daarmee kunnen zij de cliënt helpen inzicht te geven in diepere oorzaken van hun klachten.

TOP